یکی از مشکلات بزرگ در کشور ما موضوع چک است، که با توجه به مقررات مربوط به چک و عدم آشنایی مردم به قانون چک موجب شده است که کلاهبرداری و صدور چک بلامحل و سوء استفاده از چک زیاد شود.
در معاملات مسکن و اراضی، کمتر قراردادی پیدا می شود که در آن یک یا چند چک رد و بدل نشود. از چک بیعانه و خرید تا چک های ضمانت تنظیم سند و ... همه و همه اسنادی است که هر روزه صادر و وارد چرخه بازار و بانک می شود. کم نیستند اشخاصی که با تصورات اشتباه قانونی اعتباری کمتر یا بیشتر برای این چک ها قایل شده و بعد با مشکلاتی مواجه می شوند. بد نیست بدانید در قانون چهار نوع چک تعریف شده است:
چکی است که اشخاص عهده بانکها به حساب جاری خود صادر و دارنده آن تضمینی جز اعتبار صادرکننده آن ندارد.
چکی است که اشخاص عهده بانکها به حساب جاری خود صادر و توسط بانک محالعلیه پرداخت وجه آن تأیید می شود.
چکی است که توسط بانک به عهده همان بانک به درخوایت مشتری صادر و پرداخت وجه آن توسط بانک تضمین می شود.
چکی است که توسط بانک صادر و وجه آن در هر یک از شعب آن بانک یا توسط نمایندگان و کارگزاران آن پرداخت می گردد.
اما صحبت ما بیشتر ناظر به همان قسم اول است..چک هایی که هر روزه توسط من و شما صادر یا دریافت می شود. توجه به این نکات خیال شما را در مورد چک راحت تر می کند:
* در هنگام نوشتن متن چک سعی کنید خودتان و با قلم خودتان متن چک را بنویسید. حتی اگر طرف مقابل شما مورد اعتماد شما باشد هرگز اجازه ندهید دیگران متن چک را بنویسند. در مورد چک های دریافتی نیز وضع به همین منوال است. از صاحب حساب بخواهید خودش تمام متن چک را بنویسد. رعایت این نکته شما را از ادعای جعل دور می کند.
* درقسمت «دروجه» سعی کنید که وجه را به اسم شخص بنویسید و تا می توانید از نوشتن کلمه حامل خودداری کنید. چک دریافتی را نیز عموما در وجه خودتان دریافت کنید.
* در انتخاب امضاء برای چک سعی کنید از امضاء ساده که قابل جعل باشد خودداری کنید و زیر امضاء نام و نام خانوادگی را به همراه تاریخ با خط خود قید کنید.
* اول متن چک را بنویسید و بعد امضاء کنید و از امضاء کردن چک بدون مبلغ و تاریخ جدا خودداری کنید
و اما اطلاع داشته باشید:
1/ چک وسیله پرداخت است یعنی بجای پول استفاده می شود و دادن یا دریافت چک ضمانتی و امانتی و پشتوانه، قانونا اشتباه است و اغلب این چک ها با مشکل مواجه می شود.
2/ چک در برخی موارد محدود قابلیت اقدام کیفری دارد و اگر چک برای ضمانت یا امانت یا پشتوانه صادر شود قابلیت اقدام کیفری ندارد. همچنین چک سفید امضا یا سفید تاریخ را نمی شود کیفری اقدام کرد. چک وعده دار نیز که در غالب موارد با آن مواجه ایم کیفری نمی شود اقدام کرد. چک وعده دار چکی است که امروز برای فردا یا روزها یا ماه های بعد صادر شود.
3/ تمام چک های صادره که بابت پرداخت دین یا معاملات دریافت می شود، قابلیت اقدام حقوقی و توقیف اموال دارند برای اقدام حقوقی و توقیف اموال می توان به مراجع قضایی یا اداره ثبت مراجعه کرد.
4/ حواله های حساب جاری موسسات قرض الحسنه به هیچ وجه اعتبار چک را نداشته و صرفا به عنوان یک رسید عادی و فقط قابل اقدام حقوقی در مراجع قضایی است.
در ۲نبش بین صدها هزار آگهی ثبتشده جستوجو کنید، به سرعت ملک مورد نظرتون رو پیدا کنید و برای انجام معاملهای مطمئن، با مشاورین املاک معتمد و متخصص شهرتون در ارتباط باشید.