هر بازار کاری اصطلاحات مخصوص خود را دارد که شاید افراد معمولی جامعه مفهوم آنها را ندانند. برای مثال شما میخواهید ملکی را خرید و فروش کنید اما ترس از این دارید که مبادا به علت ناآگاه بودن شما با اصطلاحات ملکی، سرتان را کلاه بگذارند. بنابراین اگر از موارد حقوقی و فروش ملک چیز زیادی نمی دانید و قصد خرید و فروش ملکی را دارید باید حتما این مقاله را بخوانید. در این مقاله به معرفی اینکه مبایعه نامه چیست و چه تفاوتی با سند دارد، ارزش حقوقی مبایعه نامه و دیگر سوالات از این قبیل خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
مبایعه نامه یا همان قولنامه به یک معنی هستند و تفاوتی باهم ندارند. در طی یک مبایعه نامه، شخصی ملک خود را به شخص دیگری می فروشد و تمامی جزئیات را در آن قید میکند. جزئیات آن هم شامل متراژ بنا، قیمت ملک، امتیازات و … می باشد. البته چند شاهد نیز باید زیر این مبایعه نامه را امضا کنند تا بهتر به رسمیت شناخته شود.
در اصل مبایعه نامه هم یک نوع سند است اما این سند رسمی نمی باشد. سندی رسمی است که در دفترخانه ثبت شود و ماموران رسمی دفترخانه آن را تنظیم نمایند. تفاوت اصلی این دو باهم در قابل استناد بودنش است. به این معنی که مبایعه نامه فقط برای دو طرفین معامله قابل استناد است اما سند رسمی در برابر همه افراد قابل استناد میباشد. از طرفی اگر فرد یا افرادی بخواهند ارث و میراث خود را دریافت کنند در ابتدا باید به رسمی بودن یا غیر رسمی بودن آن ملک توجه کنند چرا که اگر ملکی غیر رسمی باشد ممکن است در دادگاه نتوان اثبات نمود که ملک نام برده را میتوان به صورت قانونی پیگیری نمود.
در سالهای اخیر مبایعه نامه که مشاوران املاک برای خریداران ثبت می کردند با مبایعه نامه ای که ارسوی اداره ثبت کشور صادر میشد تفاوت بسیاری داشت بنابراین مسئولان تصمیم گرفتند که هر گونه مبایعه نامه ای که صادر می شود طبق قوانین اداره ثبت املاک باشد تا هم خريداران با اطمینان کامل خرید و فروش کنند و هم اینکه برخی از افراد سودجو نتوانند کلاهبرداری انجام دهند بنابراین این نامه از ارزش حقوقی بسیار بالایی برخوردار است جون براساس قوانین نوشته میشود و اگر درمبایعنامه برخلاف موارد که باید باشد, نباشد یکی از طرفین میتواند شکایت کند و از حقوق خود دفاع نماید.قرارداد بین طرفین به این صورت است که در یکی از دفاتر ثبت اسناد درخواست میکنند و بعد از چند دقیقه از سوی اداره ثبت باارسال کد رهگیری به صورت پیامک به طرفین فرستاده میشود این پیامک نشان میدهد که درخواست آنها ثبت شده است.
مبایعه نامه به قرار داد کتبی که بین طرفین فروشنده و خریدار تنظیم میشود که در آن قرارداد مالی در عوض دریافت بها یا قیمتی فروخته می شود.مبایعه نامه در اصطلاح بیع نامه گفته میشود.
قولنامه :گاهی شرایط پیش می اید که برای خرید و فروش مقدامت اولیه فراهم نستی یا مثلا یکی از طرفین پول کافی ندارد یا حساب شهرداری و کارهای دارایی را انجام نداده اند در این مواقع قراردادی بین دو طرف تنظیم می گردد و در آن مشخص می کنند که در زمان و مکان مشخص حضور پیدا کرده و با شرایط تعیین شده بین دو طرف معامله را انجام دهند به چنین قراردادی قولنامه میگویند .
آنچه که میان این دو قرارداد تفاوت دارد این است که در مبایعه نامه طرفین در ازای چیزی که میدهد بهایی یا کالایی دریافت میکند اما در قولنامه همانطور که در واژه اش است یعنی قول و نامه یعنی اگر یکی از طرفین شراینش به طوری بود که نتواند پول را فراهم کند در قولنامه ذکر می شود که در تاریخی مشخص پول را فراهم کرده و به طرف مقابل خود پرداخت کند ولی میتواند از کالا یا هرچیزی که طرف مقابلش به او داده استفاده کند.
مبایعه نامه یا همان قرارداد خرید و فروش از موارد زیر شکل گرفته است:
دو طرف، قصد خرید و فروش مالی را در حال حاضر داشته باشند.5- شرایط مربوط با تسلیم مورد معامله
این بند شامل دو مورد است :
1- تاریخ تحویل ملک به طور کامل و بدون مشکل با تمامی انشعابات، و در صورت عدم اجرای تعهدات، فروشنده موظف به پرداخت خسارت ذکر شده در بند 5 ماده 6 مبایعه نامه املاک خواهد بود.
2- چنانچه ملک خریداری شده به هر دلیلی غیر قابل انتقال به نام خریدار باشد، فروشنده علاوه بر برگرداندن مبلغ پرداختی خریدار، موظف است مبلغ خسارت ذکر شده در قرارداد را نیز به خریدار بپردازد.
آثار این قرارداد مشتمل بر 7 بخش به شرح ذیل می باشد
1- فروشنده موظف به آماده کردن همه مدارک مورد نیاز برای تنظیم سند از تمامی مراجع و ادارات مانند دارایی، مخابرات، اداره آب ، برق و… می باشد و باید تا قبل از تنظیم سند رسمی، بدهی های ملک را پرداخته باشد
2- این بند شامل تسویه حساب شهرداری ، اداره مالیات و اوقاف بوده و در ضمن هزینه تنظیم سند رهنی بر عهده خریدار است
3- در این بند ذکر شده که افزایش و حتی کاهش قیمت ملک به دلیل نوسانات بازار هیچ گونه تاثیری در مبایعه نامه و ثمن آن ندارد
4-طبق این بند همه اختیارات فسخ و ابطال قرارداد از طرفین، سلب گردیده و مبایعه نامه به هیچ وجه قابل فسخ نیست
5- بر اساس این بند اگر هر یک از طرفین تعهدات مالی و … خود را انجام ندهند باید به صورت روزانه هر میزان مبلغی که در مبایعه نامه قید شده را به طرف مقابل بپردازد.
6- قرارداد مبایعه نامه بدون وجود مهر و امضای صاحب پروانه کسب بی اعتبار بوده و توصیه می گردد پروانه کسب مشاور املاک رویت شود
7- در این بند طرفین ملزم هستند اصل سند و مدرک شناسایی طرف مقابل را رویت نموده تا اطمینان حاصل شود که با خود صاحب سند معامله انجام می شود و از این طریق از هر گونه دلالی و خرید دست دوم دور باشند
1-این بند مشتمل بر پرداخت حق الزحمه مشاور املاک بر طبق نرخ مصوب اتحادیه است
2-بر اساس این بند، فسخ مبایعه نامه املاک هیچ گونه تاثیری در پرداخت حق الزحمه مشاور ندارد
3-طبق این بند طرفین ملزم به پرداخت حق الزحمه مشاور املاک و بعلاوه 9 درصد مالیات ارزش افزوده هستند
4- این بند شامل صحیح وارد کردن اطلاعات تماس طرفین بوده چرا که در صورت اشتباه وارد شدن شماره تماس، اطلاعات مربوط به قرارداد، از جمله کد رهگیری و … برای فرد ارسال نخواهد شد
5-این بند مربوطه طریقه ثبت نام در سامانه پیامکی اتحادیه املاک است
6-این بند شامل طریقه استعلام کد رهگیری با ارسال پیامک می باشد
یکی از انواع سند های عادی، مبایعه نامه افسخ یا ابطال مبایعه نامه چیست؟
یکی از انواع سند های عادی، مبایعه نامه است که معمولا برای انجام معامله استفاده می شود. هنگام تنظیم مبایعه نامه هم باید هر دو طرف معامله جهت قبول آن به یک نتیجه کلی برسند. به علاوه ثمن معامله و شرایط آن باید برای هر دو طرف واضح و شفاف باشد. فسخ مبایعه نامه خیلی راحت انجام نمی گیرد و فسخ باید از راه قانونی و شروط ضمن عقد صورت گیرد.
به طور معمول تمام قراردادهای املاک از گذشته تا به امروز،دارای بندی برای ضرر و زیان هستند. این بند با توجه به قواعدی ، میزان ضرر و زیانی که افراد بابت فسخ قرارداد باید بپردازند را مشخص می کند.مانند بقیه تراکنشات مالی ای که تحت عنوان عرف در بازار املاک انجام می شود، برخی برای تعیین ضرر و زیان در مبایعه نامه به عرف قرارداد ها نگاه می کنند.به عنوان مثال ، عرف پرداخت ضرر و زیان در فسخ مبایعه نامه، پرداخت 10 درصد از مبلغ کل قرارداد توسط طرف فسخ کننده قرارداد است. یعنی اگر مبلغ کل قرارداد 100 میلیون تومان باشد، ظرف فسخ کننده ملزم به پرداخت 10 میلیون تومان بابت ضرر و زیان در مبایعه نامه می شود.البته در مورد مبایعه نامه های اجاره شرایط کمی متفاوت است. در این گونه از قرارداد ها معمولا طرف فسخ کننده باید مبلغ یک یا دو روز اجاره بهای ملک را بپردازد.راه دیگر تعیین ضرر و زیان در مبایعه نامه، توافق دو جانبه طرفین قرارداد و ذکر یک مبلغ مشخص برای پرداخت از طرف فسخ کننده قرارداد است. البته برخی هنگام فسخ قرارداد طرف مقابل ، اقدام به دریافت مبلغ جریمه نمی کنند یا مبلغی کمتر از آن را از ظرف مقابل دریافت می کنند. اما توصیه صاحب نظران در مورد تعیین ضرر و زیان، توافق و درج آن در قرارداد است.
تفاوتی ندارد که در تنظیم قرارداد برای ملک مورد نظر به سراغ مبایعه نامه می روید یا قولنامه، به هر حال به جز دو طرف قرارداد باید مبایعه نامه یا قولنامه به امضای شخص سومی تحت عنوان شاهد برسد. شاهد کسی است که هنگام امضای قرارداد با حضور و امضای خود پای آن ، متعهد می شود که در صورت بروز هرگونه اختلاف یا مشکلی ، با حضور در دادگاه به صورت بی طرف به طرح موضوع بپردازد و در صورت لزوم به مساله ای شهادت دهد. معمولا صاحبان بنگاه های معاملاتی ،کار شاهد را انجام می دهند.البته حضور شاهد به معنای صحت کامل قرارداد نیست و فقط در طرح دعاوی در دادگاه می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
ممنون عالی بود
عالی بود ممنون
در ۲نبش بین صدها هزار آگهی ثبتشده جستوجو کنید، به سرعت ملک مورد نظرتون رو پیدا کنید و برای انجام معاملهای مطمئن، با مشاورین املاک معتمد و متخصص شهرتون در ارتباط باشید.